2014-10-07: Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy – to już IX edycja!
Solona sieja z gliniaka, smalec z dzika – wiatrem podszyty, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą – to tylko niektóre z "perełek" zebranych podczas ośmiu edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy". Zapraszamy do udziału w IX edycji!
Organizatorami konkursu są: Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko-Mazurskie.
Cel konkursu
- Zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
- Promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu.
- Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
Uczestnicy konkursu
Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich
Przedmiot konkursu
Przedmiotem konkursu są produkty i potrawy. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu co najwyżej 1 produkt w każdej z kategorii oraz co najwyżej 1 potrawę.
Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty i przetwory mleczarskie
- Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami
Podkategorie:
- Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami
- oraz napoje bezalkoholowe)
- Produkty zbożowe i cukiernicze
III. Regionalne napoje alkoholowe
Potrawy
Konkurs w części „Potrawy” zostanie przeprowadzony w dwóch podkategoriach:
- przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
- osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
Przebieg konkursu
Konkurs przebiegać będzie w III etapach:
I etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu
- uczestnicy indywidualni: przesłanie – do dnia 22.10.2014 r. – wypełnionych kart zgłoszenia produktu i /lub potrawy na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax: 89 5354843, e-mail: [email protected], z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
- przedsiębiorstwa i szkoły: przesłanie do dnia 22.10.2014 r. wypełnionych kart zgłoszenia produktu i /lub potrawy na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn, fax: 895219859, e-mail: [email protected], z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
- Komisja konkursowa oceniać będzie poprawność zgłoszeń oraz nadesłane przepisy. Etap ten ma za zadanie zakwalifikowanie uczestników do finałów subregionalnych.
II etap – finały subregionalne konkursu:
- 08.11.2014 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128;
- 22.11.2014 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. Kajki 4;
- 29.11.2014 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18;
Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w każdej z podkategorii w konkursie – Produkty, którym wręczone zostaną nagrody rzeczowe. Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w konkursie – Potrawy (oddzielnie dla obu podkategorii), którym zostaną wręczone nagrody rzeczowe.
III etap – finał regionalny
- finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie, 13 grudnia 2014 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, ul. Żołnierska 49.
Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w każdej z podkategorii.
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza ufunduje 2 nagrody specjalne, które zostaną przyznane finalistom w kategorii „osoby fizyczne”, wybranym przez przedstawicieli Zarządu Izby.
Laureaci I miejsc w konkursie, w kategorii – Potrawy oraz 3 kategorii – Produkty otrzymają dodatkowo Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
<< powrót