2015-12-05: Poznaliśmy najlepsze smaki X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy”!

Tegoroczny finał regionalny X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” odbył się w dniu 5 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie i uczestniczyli w nim zdobywcy I miejsc w finałach subregionalnych przeprowadzonych w Elblągu, Szczytnie i Ełku.

Komisje konkursowe oceniły 24 produkty i 8 potraw, postanawiając przyznać następujące nagrody:

  • kategoria potrawy – przedsiębiorstwa i szkoły – zwycięzcą w tej kategorii został Gościniec Ryński Młyn, który przygotował bliny z maczanką. Drugą lokatę zdobyły Ida Popis i Katarzyna Sikorska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za gęś na pszenżycie z żółtkiem i burakami, a na trzecim miejscu rywalizację ukończyła reprezentacja Zespołu Szkół nr 6 w Ełku z królikiem w darach lasu i zagrody. Dwa wyróżnienia w tej kategorii konkursowej przypadły Magdalenie Dereckiej z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za pierogi po kadyńsku i Ekofarmie Vitalis z Zastawna za comber jagnięcy z wrzosówki smażony, z pieczonymi burakami z przyprawami korzennymi i puree grzybowym.
  • kategoria potrawy – osoby fizyczne – pierwsze miejsce uzyskała pani Agata Rudnicka, Agroturystyka „Placówka” z Wężówki za kaczkę na kaszy gryczanej z grzybami. Drugie miejsce wywalczyła Krystyna Maksimik z Koła Gospodyń Wiejskich w Jakubowie Kisielickim za bitki wieprzowe nadziewane z kluskami warzywnymi i surówką z marchwi. Trzecią lokatę w tej kategorii zdobyła Janina Hadała z Wargielit za zupę wigilijną z borowików suszonych.

Produkty regionalne zostały ocenione w 7 podkategoriach, w których jury postanowiło przyznać lokaty niżej wymienionym osobom i przedsiębiorstwom:

  • kategoria produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mięsne: I miejsce – Agroturystyka Trzy Świerki, Sława Tarasiewicz, Galwiecie koło Gołdapi za romincki smalec rydzowy, II miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra koło Świątek za wołowinę suszoną warmińską, III miejsce Masarnia Warmińska Masłowski z Marcinkowa za karczek z dymu;
  • kategoria produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb: Danuta Bondarenko z Tolkmicka za perłę zalewową – śledzik w zalewie octowej, II miejsce Telko Sp. z o.o. Oddział Ośrodek Copernicus, Restauracja Stella z Sząbruka za „Copernicus w tataraku – marynowane ryby z jeziora”, III miejsce PAN w Wierzbie za sandacza w zalewie octowej;
  • kategoria produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie: I miejsce Piotr Podgórski z Brzezin za twaróg biały, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za ser „Złota Gouda z dziurami”;
  • kategoria produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody: I miejsce Remigiusz i Jan Pleszkun z Olsztyna za miód pszczeli z pasieki wędrownej, II miejsce Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit za miód rzepakowy;
  • kategoria produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe i warzywne: I miejsce Browar Kormoran z Olsztyna za Podpiwek Warmiński, II miejsce Agroturystyka Trzy Świerki, Sława Tarasiewicz, Galwiecie koło Gołdapi za prawdziwki i rydze marynowane, III miejsce Ewa Olender z Wierzby za syrop ze świeżej mięty;
  • kategoria produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe i cukiernicze: I miejsce Polska Akademia Nauk Dom Pracy Twórczej w Wierzbie k/Rucianego Nidy za drożdżówkę z żurawiną oraz Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty za chleb żytni staropolski, II miejsce Klub Gosposia z Tolkmicka za pączki z dżemem z rajskich jabłuszek, III miejsce „Karmelek” Paweł Surawski z Ełku za chleb gryczany na miodzie oraz Jadwiga Tomiałojć z KGW w Gryźlinach za ciasto buraczane;
  • kategoria regionalne napoje alkoholowe: I miejsce Browar Kormoran z Olsztyna za piwo miodne oraz Emilia Piaścik z Tolkmicka za owocową kompozycję, II miejsce Agata Rudnicka, Agroturystyka „Placówka” z Wężówki za nalewkę z czarnej porzeczki na miodzie, III miejsce Halina Smyk z Pieniężna za nalewkę z aronii

Ponadto przyznano nagrodę specjalną Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej pani Danucie Bondarenko z Tolkmicka za perłę zalewową – śledzika w zalewie octowej oraz nagrodę Agencji Rynku Rolnego OT w Olsztynie Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty za chleb żytni staropolski.

<< powrót

twoja_europa_1head-ban_pl1teachers-format3_pllogo-erasmus+sticker_pl_1Small bannerbutton-twoj-glos-w-europie130719_eckpleutubee-Justice web banner10lat_innelogo-wmir